Emeka Ezeugo

Emeka Ezeugo Emmy

 

Született: 1965.12.16., Aba, Nigéria

Állampolgárság: nigériai

Poszt: középpályás, védő

 

 

Az Emmy becenévre hallgató labdarúgó a nigériai Enyimba FC-ben kezdte pályafutását 1980-ban. Majd az indiai East Bengalban próbálta ki magát, de 1988-ban már ismét hazájában, az Enugu Rangersnél focizott. A klub impozáns sikerekkel büszkélkedhetett a múltban, hatszor nyert bajnokságot, ötször kupát, s egy alkalommal az Afrikai Kupagyőztesek Kupáját is bezsebelte!

 

A nigériai focista 1988 szeptemberében a szöuli olimpián vett részt a nemzeti csapattal, amelynek Yekini és Siasia is tagja volt. A csoportküzdelmek során Nigéria az utolsó helyezést érte el, Ezeugo a brazilok és ausztrálok ellen játszott csereként.

 

Szöul után ideiglenesen elhagyta Ázsiát az újdonsült olimpikon, de a következő évben már az indiai Mohammedan SC Kolkatánál rúgta a lasztit. A kalkuttai gárdánál alighanem legjobb eredménye az 1990-es centenáriumi Nehru Kupán való szereplés volt. Emmy már a selejtezők során jó formát mutatott, fontos gólt szerezvén a Mohun Bagan ellen. A nemzetközi viadalon egyébiránt az indiaiak mellett európai, dél-amerikai és afrikai csapatok indultak. A Mohammedan a B csoportban, az egymás elleni meccsek során legyőzte Zambiát és az ukrán Metallist Kharkovot, viszont kikapott az argentin Gimnasiától, így a második, még továbbjutó helyen végzett. Az elődöntőben aztán a későbbi győztes paraguayi Olimpiától vereséget szenvedtek. A nigériai focista mégis komoly egyéni elismerésben részesült, Emeka Ezeugót választották a torna játékosának!

 

Az 1990-es év folyamán már új csapatban, s egyben új országban focizott a nigériai, a malajziai Pahanghoz szerződött.

 

Azonban csupán átutazóban volt náluk, s fél év múlva már Európában találta magát. Pontosabban annak északi felében, Dániában. Véletlenül pont a Lyngby BK-hoz igazolt, akikkel a Nehru Kupán megismerkedhetett.

 

Emmy klubjai

 

Bekapcsolódván a bajnokságba, 3 meccsen focizott, valamint kupagyőztes lett! A dánok a következő évben a bajnokság átszervezéséről döntöttek, a naptári évet követőről áttértek az őszi-tavaszi lebonyolításra, ahogy a legtöbb európai országban játszották. Az 1991-es volt az utolsó a régi rendszer szerint. A Lyngby két ponttal lemaradva, ezüstérmes lett. Emmy, bár az egyetlen külföldi volt a keretben, ahhoz képest gyorsan beilleszkedett, kettő kivételével minden bajnokin játszott, 16 meccsen kapván lehetőséget a középpályán, s ezeken 2 gólt is szerezvén. A bajnok Brondby 3:0-ás legyőzésekor egyszer köszönt be, míg a Vejlét a nigériai légiós találatával verték!

A '91-'92-es bajnokságban csak nyolc összecsapáson futhatott ki a pályára a védőként is bevethető afrikai játékos, mégis örülhetett, hisz az élen végzett a Lyngby, s ezzel történelme második bajnoki aranyát gyűjtötte be! A komoly siker valószínűleg jelentős mértékben a védelem szilárdságának is köszönhető, akik messze a legkevesebb, szám szerint 7 gólt kaptak csupán, sőt 13 meccsen képtelenek voltak betalálni nekik az ellenfelek támadói! A keret acélosságát mutatta, hogy négy játékost - Peter Nielsent, Claus Christiansent, Torben Frankot, Henrik Larsent - adtak az 1992-es Európa-bajnok dán válogatottba! Ezenfelül ott volt még a skótoknál karriert befutó Morten Wieghorst, a Hollandiát megjáró Anders Nielsen, s nem utolsósorban a nigériai válogatott Emmy.

 

A válogatottság említése nem véletlen. A bajnokság közben, 1992 januárjában Ezeugónak jelenése volt a Szenegálban rendezett Afrikai Nemzetek Kupáján, Nigéria nemzeti csapatával. A Szuper Sasok magasra szárnyaltak, a csoportmeccseken megverték Szenegált, Kenyát, majd a negyeddöntőben Zairét is, Yekini góljával. Az elődöntőt ellenben elbukták Ghánával szemben 1:2-re. Így Kamerunnal mérkőzhettek a harmadik helyért, s a Sasok megszelídítették az Oroszlánokat, Nigéria 2:1-es győzelmével bronzérmes lett! A gólokat Ekpo, Yekini, ill. Maboang szerezte. Emmy mind az öt mérkőzésen játszott!

 

Ahogy az 1992 szeptemberi Rangers-Lyngby BL-meccsen is. A mérkőzést a skótok nyerték magabiztosan, 2:0-ra. A '92-'93-as bajnokság őszi idényben újra alapemberként számítottak rá dán klubjában, mindegyik meccsen végigjátszván a 90 percet. Igaz, csak 7 bajnokin kapott bizalmat, ebben valószínűleg közrejátszhatott, hogy az őszi szezon közben, klubja anyagi nehézségei miatt munkaadót váltott, s a BK Fremhez igazolt.

 

Emmy rövid időt töltött új csapatánál, csupán az alapszakasz hátralévő részét, mivel a szebb időket megélt koppenhágaiak az őszi idény végén a 9. helyen végezve kiestek, így nem jutván be a tavaszi rájátszásba. A nigériai válogatott focista pedig távozott, aki amúgy három mérkőzésen játszott. A Fremben Sören Colding és Dan Eggen voltak a csapattársai, előbbi a Bundesligában, míg a norvég védő Spanyolországban csinált karriert.

 

A nigériai légiós tehát 1992 tavaszán már az Aalborgnál focizott, ahol a keret legismertebb tagja Peter Möller volt, aki pályafutása során több gólkirályi címet is nyert, és játszott a '98-as vb-n is. Ezeugo kiválóan debütált, első meccsén, a Naestved ellen egyenlítő találatot jegyezhetett! A jó formája aztán kitartott az egész rájátszásban, a meccsek többségén élvezte a bizalmat, összesen 11 bajnokin, 830 percnyi játékidőt kapott, s fönt említett gólja mellett még egy alkalommal beköszönt, az Aarhus ellen az afrikai játékos szerezte a vezető találatot! Az aalborgiak a rájátszás végén negyedikként értek célba.

1993 őszén mindössze három meccset játszott, s ezeken egyszer talált be. Aztán a bajnokság felénél távozott Dániából.

 

Dél felé vette az irányt... Ősei földjéig azonban nem jutott el, ugyanis Budapesten megpihent kissé, és ha már úgy alakult, leigazolt a Kispest-Honvédhoz.

A piros-feketéknél focizott ekkoriban többek közt Plókai Attila, Stefanov István, Illés Béla, Pisont István!

A afrikai középpályás első tétmeccsét a Magyar Kupában játszhatta a Rákóczi-Kaposcukor ellen, mely meglepetésre döntetlennel végződött. Aztán a visszavágón már érvényesült a papírforma, 6-0-ra iskolázta le dunántúli ellenfelét a Honvéd. Ezen a meccsen amúgy a védelemben kapott helyet a nigériai. Az MK-ban további két találkozón lépett pályára. A bajnokságban a későbbi aranyérmes Vác ellen mutatkozott be, a meccs a kispestiek 4-2-es győzelmével végződött. A fővárosiak góljait Illés, Csehi, Hamar és Hahn (öngól) szerezte, míg a váciaktól Füle, Dzurják talált be. Emeka a pályán volt a PMSC, ETO ellen is, utóbbin csúnya, 1-5-ös vereségbe szaladtak bele a kispesti legények. Utolsó nb1-es mérkőzését a Honvéd-UTE, 1-1-es döntetlennel zárult találkozón játszotta. A piros-feketék a második helyezést érték el a '93-'94-es bajnokságban, ahogy az MK-ban is be kellett érniük az ezüsttel.

 

Ezeugo 1994 júniusában az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon vett részt a nigériai nemzeti csapattal, akik a "D" csoportba kerültek. A szavannák szülöttei először Bulgáriával mérkőzhettek, s Yekini, Amokachi, Amunike góljaival 3-0-ra alázták Balakovékat, Emmy csereként állhatott be a 77. percben.

 

 

Majd Argentínától ugyan kikaptak, ám a hellének fölött diadalmaskodtak, így elsőként jutottak tovább! A nyolcaddöntőben aztán pont a legutóbbi bronzérmes Olaszországot fogták ki... Ehhez képest a Sasok jóideig szépen szálldostak, ám a "csizmások" rátapostak a sasszárnyakra. Történt, hogy Nigéria már a 25. percben előnyhöz jutott Amunike révén, egészen a 88. minutumig, amikor jött Roby Baggio, s egalizált, majd a hosszabbításban a győztes gólt is beverte. Így aztán a Sasok repülhettek haza.

 

A nigériai légiós még az év folyamán távozott Kispestről, s szeptemberben ismét a dánoknál futballozott. Pontosabban a Fremad Amagernél. Új klubjában ismerősre is talált, a norvég Christian Clem személyében, akivel korábban a Lyngbynél csapattársak voltak. Emmy 4 meccsen lépett pályára a Fremad gárdájában. Főként a középpályán, de volt csapata, a Lyngby elleni 0-5-nél a bekkek közt játszott. Persze nem valószínű, hogy emiatt következett be a csúfos vereség.

 

Később aztán távozott a skandinávoktól, s 1994 decemberében megállapodott a Deportivo La Corunával, ám röviddel azután súlyos autóbalesetet szenvedett, ezért a spanyolok elálltak a szerződtetésétől. A szerencsétlenség derékba törte ígéretes karrierjét... Két évet kényszerült kihagyni.

 

Emmy sikerei

 

Felépülése után a '97-'98-as indiai bajnokságban kezdett újra focizni, a Churchill Brothers SC-ben. A klubban honfitársa is akadt, Chibuzor Nwakanma.

 

A szezon végén elhagyta Indiát egy európai szerződés miatt, ami végül nem realizálódott, helyette egy kontinenssel arrébb talált magának csapatot, s 1998 júniusában immár az észak-amerikai Hershey Wildcats gárdájában rúgta a bőrt. Klubja a sajátos lebonyolítási rendszer szerint zajló USL-ben, az Atlantic Division csoportjában folytatott küzdelmet az első helyért. Ami ugyan nem jött össze, de a csoportmásodik pozíció is továbbjutást ért. A Hershey tehát az Eastern Conference rájátszásában folytathatta, s kiütvén a Hampton Roads Mariners, Richmond Kickers csapatait, a Rochester Rhinos ellen pedig már a fináléba jutásért játszhatott, ám összesítve 1-4-re elbuktak, a rochesteriek azután a döntőben is győztek, megvervén a Minnesota Thundert. A nigériai védekező középpályás 3 meccsen 62 percnyi játékidőt volt a pályán.

 

Még az 1998-as esztendő folyamán a brit szigetek felé vitorlázott, s a walesi második ligás Porthmadog FC-nél kötött ki. A '98-'99-es idényt náluk töltötte.

 

Majd 1999 áprilisában ismét Amerikában termett, ezúttal a Connecticut Wolves ajánlatára bólintott rá. A nigériai légiós jó idényt futott, 16 meccsen játszván 1-szer betalált a Virginia Beach Marinersnek. Emmy az ellenfél 2-1-es vezetésénél egalizálta az állást, majd Erik Barbieri góljával a Connecticut hozni tudta meccset 3-2-re. Több öröme azonban nem igazán lehetett, mert csapatának roppant gyengén ment a játék, a '99-es Northeast Divison összecsapásai során csupán a nyolcadik, azaz utolsó helyre kullogtak be. A connecticuti gárdában együtt focizhatott Brian Blissel, a 34 -szeres amerikai válogatott védővel.

 

2000-ben otthagyta a jenkiket, ismét jött egy európai, konkrétan németországi ajánlat, ami azonban kútba esett. Ezért az öreg kontinens helyett az egykori Inka Birodalom területén húzódó Perut választotta, aláírván a Deportivo Wankához. Majd egy év múlva a dél-amerikai országon belül maradván az Estudiantes de Medicinába igazolt a nigériai légiós. Akikkel a perui bajnokság 2001-es Clausura szakaszában második lett. Emmy végül náluk fejezte be kalandos pályafutását, melynek során négy földrészt is megjárt.

 

Később elvégezvén az edzőképzést, visszatért immár trénerként Peruba, de edzette régi csapatát, a Churchill Brothers SC-t is, majd pedig a nigériai Abia Warriorst.

 

 

Forrás: Wikipedia Nehru-Kupa, 1990 | Dániai statja | ANK, 1992 | Kispest-Honvéd, '93-'94 | 1994-es vb, "D"-csoport | Emmy az USL-ben Nationalfootballteams adatlap

Kép forrása: national-football-teams

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •