Richard Niederbacher

Richard Niederbacher

 

Született: 1961.12.07., Gleisdorf, Ausztria

Állampolgárság: osztrák

Poszt: csatár

 

 

A kelet-stájerországi Gleisdorfban született támadónak a közeli nagyváros csapatánál, a Sturm Graznál indult el felnőtt karrierje. 1979-80-ban mutatkozhatott be, 18 évesen az ezüstérmes csapatban, három meccsen kapván lehetőséget.

1980-81-ben már 10 bajnokin focizott, s megszerezte első góljait a Salzburg és Linzer ASK ellen. Utóbbin Niederbacher érdeme a győztes találat!

A Sturm következő idényében alapemberré válva 27 mérkőzésen 6-szor talált be. A salzburgiak ellen az ő góljával jött össze a grazi győzelem, aztán például beköszönt a rivális városi gárdának, a GAK-nak, az Admirának pedig ősszel, tavasszal is egyszer. Ezen kívül az osztrák kupában háromszor volt eredményes, klubjával amúgy az elődöntőig meneteltek, ott azonban a Wacker Innsbruck útjukat állta. Az ifjú Niederbacher még az UEFA-kupában is föliratkozhatott a góllövőlistára! Először a CSZKA Moszkva ellen ismerkedhetett az új közeggel, akiken egyébiránt idegenben lőtt góllal átvergődtek az osztrákok. Majd a következő ellenfél, a svéd Göteborg kapuját föl is avatta az otthoni, döntetlennel végződött összecsapáson. Mivel a visszavágón 3-2-re nyertek az észak-európaiak, így ilyen rapidosra sikerült a kupaszereplés.

Niederbacher számára az 1982-83-as szezon hozta meg aztán az igazi áttörést. Kiváló formában futballozván, 30 meccsen 15 gólt jegyzett! Góljai közül leginkább az Eisenstadt elleni mesterhármasa és a salzburgiaknak vágott duplája emelhető ki. A Sturm amúgy enyhén peches volt, egy árva ponttal maradt le a dobogó harmadik fokáról... A kupában gyakorlatilag lemásolták az előző évi szereplést, ugyanúgy az elődöntőben fogyott el az erejük. Ebben a sorozatban Niederbacher kétszer kotorta hálóba a lasztit. Persze a graziak jó szereplése nem egy emberen múlt, hanem az olyan csapattársakon is, mint Bozo Bakota, Gernot Jurtin, Anton Pichler vagy épp Walter Hörmann.

 

Az osztrák csatár teljesítménye hamarosan fölkeltette a külföldi érdeklődők figyelmét, s 1983 nyarán a belga Waregem szerződtette. Új klubjában a legismertebb arc talán a 35-szörös belga válogatott Luc Millecamps volt.

 

Niederbacher klubjai

 

A belgák kifejezetten rosszul kezdték az 1983-84-es bajnokságot, hisz három forduló után csupán egy pontocska árválkodott a nevük mellett... Aztán a negyedik játéknapon a Standard Liége feletti 2-1-es diadallal elkezdtek fokozatosan följebb kúszni. A Gentet oda-vissza verték, 6-2-re kiütötték a Lierse gárdáját, sőt néhány nagycsapatnak is meghúzták a bajszát, például idegenben győzték le az FC Bruges csapatát, az Anderlechttel pedig döntetleneztek. Végül is a hetedik pozíciót szerezték meg. A Grazból érkezett gólerős támadó gyorsan fölvette a belga liga ritmusát, és mivel magával vitte Belgiumba is kedvenc góllövő cipőjét, ezért alaposan belelendült, 33 mérkőzésen 24 találat, amivel a belga góllövőlistán az előkelő második helyen végzett!

 

Káprázatos formája rögtön két eredménnyel is járt, s mindkettő a franciákhoz kapcsolódott. Az első, hogy behívták az osztrák válogatottba, és az 1984 márciusi Franciaország elleni, 1-0-ás vereséggel végződött barátságos meccsen debütálhatott is. Majd ebben az évben még háromszor húzhatta magára a címeres mezt, melyek közül a legfontosabb a Ciprus-Ausztria világbajnoki selejtező volt, melyet az osztrákok nyertek 2-1-re!

 

De térjünk rá a második nagy eredményre. Mégpedig arra, hogy a jónevű Paris Saint-Germainnek megtetszett gólgazdag játéka, s a következő szezonra leigazolta. Így az újdonsült osztrák válogatott nagy kihívás elé nézhetett, mivel Európa egyik topligájában futballozhatott! S ha a PSG keretét nézzük, akkor még inkább igaz ez, a párizsi gárdát erősítette a '84-es Európa-bajnok Dominique Rocheteau és Luis Fernández, de a vájtfülűeknek ismerősen csenghet Safet Susic, Gérard Janvion, Alain Couriol is.

Ehhez képest a '84-'85-ös szereplésük gyengécskére sikeredett... Kezdődött a korai UEFA-kupás búcsúval. Az első kört még könnyen vették a franciák, a skót Hearts könnyű falatnak bizonyult. Összesítve 6-2-vel jutottak túl a skótokon, az osztrák légiósra nem lehetett panasz, két gólt is bevert! No de a 2. fordulóban jött az épp csúcsformában focizó Videoton, s az első meccsen Csongrádi Ferenc és Szabó József dupláival, melyre csupán Rocheteau válaszolt kétszer, 4-2-re alázták saját közönsége előtt a PSG-t. A második meccset is hozták a magyarok 1-0-ra Májer Lajos találatával, így a Vidi ment tovább, s meg sem állt a UEFA-kupa fináléjáig, ezzel történelmük legjobb európai szereplését produkálva!

A bajnokságban sem muzsikáltak túl jól a párizsiak, mindössze a 13. helyen végeztek. Az osztrák, időnként hatékony párost alkotván Rocheteau-vel, ötször köszönt be a Ligue1 kapusainak. A Lensnak kétszer talált be, a Bastia elleni 7-1-es iskolázásból góllal vette ki a részét, továbbá egyszer volt eredményes a Rouen és a Socheaux ellen. A PSG egyedül a francia kupában villogott, a döntőig jutván, amelyet azonban a Monaco nyert.

 

 

A párizsi időszak, ha nem is a nagy sikerekről szólt, de mégis emlékezetes maradt, mert magánéletében fontos esemény történt, 1984 szeptemberében feleségül vette Francoise Bostoent, az 1983-as Miss Belgiumot, vagyis a belga szépségkirálynőt!

 

Az osztrák támadó 1985-ben elhagyta a PSG-t, s fél évre a francia második ligában érdekelt Reimsbe igazolt. Itt szintén öt gólt jegyzett.

 

Majd a szezon közben visszatért hazájába, a First Viennához. Azonban náluk sem időzött sokat, mindössze kettő találkozón lépett pályára, mivel időközben befutott a Rapid Wien ajánlata, s még az idény elején át is igazolt hozzájuk.

A bécsieknél négy KEK-mérkőzésen, egy osztrák kupa meccsen, valamint 14 bajnokin focizott, s ezalatt nyolcszor zörgette meg a hálót az ősz folyamán. A gólgyártás a Klagenfurt ellen indult, akiket 8-1-re gázoltak le a bécsiek, betalált például volt csapatainak, a Viennának és a Sturmnak is, legjobb meccse pedig alighanem a LASK elleni volt, amikor mesterhármast szerzett!

Tavasszal azonban már nem kellett tőle tartaniuk az osztrák hálóőröknek, mivel külföldre igazolt. Így aztán lemaradt a Rapid bajnoki címéről, és kupagyőzelméről is. A bajnokcsapat egyébként ütős nevekből állt, elég csak Zlatko Krajncarra, Reinhard Kienastra, Leo Lainerre gondolni.

 

1987-ben, ahogy föntebb említettük, újra országot váltott, s megint a Benelux államok felé vitte a szíve, Belgiumba. S hova igazolhatott volna máshova, mint a Waregembe. Ismerős közegbe került, hisz a korábbi csapattársai közül többen itt kergették a bőrt, például Nick Descamps, Luvila Mutombo, Danny Veyt. Ellenben Vital Borkelmanst vagy Hans Chistiaenst még nem ismerhette. Érdekes amúgy, hogy szinte egy nosztalgia-csatársor állt össze, ugyanis Veyt, Mutombo, Niederbacher alkották a '83-'84-es támadóalakzatot. Az osztrák légiós ezúttal hosszabb időt töltött a Waregemnél, öt éven át, egészen 1992-ig szolgálta a klubot. Pályafutásának leggólgazdagabb időszaka volt, 152 mérkőzésen 61 gól!

Az osztrák csatárnak és a Waregemnek messze a legjobb szezonja a '87-'88-as volt, amikor a klub a hatodik, UEFA-kupás szereplést érő helyen végzett, Niederbacher pedig e sikerhez a maga 18 gólját adta hozzá!

 

Niederbacher sikerei

 

S ha már a nemzetközi kupa szóba került. A belgák elsőként a norvég Moldét fogták ki, akik finoman fogalmazva nem voltak velük egy súlycsoportban... Egy laza 5-1-gyel küldték haza a skandinávokat, a meccsen Niederbacher duplázni tudott! Ezután azonban kemény diót kaptak, a Dynamo Drezdát, amelybe bele is tört a foguk. A Sammerrel, Kirsten felálló drezdaiak már németországi összecsapáson egyértelműsítették a dolgokat, 4-1-re elpáholták a Waregemet. A visszavágón azért a belgáknak összejött a szépségtapasz, 2-1-re győztek, szépen búcsúzva a kupától. Niederbacher mindkét mérkőzésen egyszer betalált. Zárójelben megjegyezzük, a keletnémet csapattól nem volt szégyen kikapni, ugyanis a Dynamo az elődöntőig robogott!

 

1988 februárjában - pár esztendő pauza után - meghívót kapott a válogatottba! A nemzeti csapattal egy Franciaországban rendezett nemzetközi tornán vett részt, s két mérkőzésen játszott, Marokkó és Svájc ellen.

 

Az osztrák támadó, csapatával szinkronban 1989-től jelentősen visszaesett, a Waregem a tabella alsóbb részeit foglalta el, Niederbacher pedig adós maradt a gólokkal. Érdekességként, ekkoriban magyar csapattársa is akadt Balogh István személyében.

 

1992-ben a válogatott csatár búcsút intett Belgiumnak, és visszatért Ausztriába, a Vorwärts Steyrhez. A 31 esztendős játékos a kiscsapatban húzóember tudott lenni, 27 mérkőzés, 10 gól! Melyek közül kiemelendő a LASK és a Sturm Graz elleni duplái, a rájátszás során az Austria Wiennek jegyzett gőztes gólja, és az Admira ellen szerzett egyenlítő találata.

 

Egy esztendő múlva az osztrák második vonalban szereplő FC Linzhez távozott.

 

A következő, '94-'95-ös szezonban már a magyar futballpályákon tűnt föl, a PMSC színeiben. A baranyai klub merész célokkal vágott neki a bajnokságnak, ezért alaposan beerősített. Érkezett például Eszenyi Dénes, Gelei Károly Belgiumból, Robert Warzycha Angliából!

Az osztrák csatár megmutatta, mit tud, 22 meccsen 10-szer talált be! A 4. fordulóban jegyezhette első gólját, a bajnoki címvédő Vácnak. A jobb meccsei közé tartozott a PMSC-Parmalat is, amelyet duplájával egymaga döntött el! Ahogy a Loki ellenin is fontos szerepet játszott, pedig a meccs egy darabig a DVSC-nek állt, ők szerezték meg a vezetést Sándor Tamás révén, majd Warzycha egyenlített, Niederbacher gólja pedig már a baranyaiakat juttatta előnyhöz, s ez is maradt a végeredmény. Vagyis e győzelmet a légiósok hozták össze.

Bár Niederbacher kiválóan teljesített, ugyanez klubjára már nem mindig állt... A pécsi egyesület felemás eredményeket produkált, s ez a középmezőnyre, a hetedik pozícióra volt elég.

 

Az osztrák gólvágó az idény után végleg hazatért, s a másodosztályú DSV Leobennél vezetett le, és tőlük is vonult vissza az aktív játéktól 1997-ben.

 

Később edzői karrierbe kezdett, előbb szülővárosa helyi csapatánál, majd a a leobenieket irányította, azután megjárta az FC Gratkorn és a Neusiedl alakulatait is.

 

 

Forrás: Wikipedia | pályafutása a Nationalfootballteams.com-on | A válogatottban | Stum Graz szezonjai | Niederbacher a PMSC-ben | PSG, 1984-1985 | Rapid Wien, 1986-87 | Karrierje a Worldfootball.net-en

Kép forrása: psg70.free.fr/

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •