Constantin Stanici

Constantin Stanici

 

Született: 1969.09.17., Bukarest, Románia

Állampolgárság: román

Poszt: középpályás

 

 

A fővárosi Sportul Studentesc csapatánál nevelkedett, s itt kóstolhatott bele először a román élvonal légkörébe az 1985-86-os szezon tavaszi küzdelmei során, a Victoria Bukarest elleni meccsen.

A 17 éves Stanici jól időzítette az indulást, hisz éppen kifogta a Sportul tiszavirág életű aranykorszakának utolsó éveit... Hogy milyen kaliberű csapatba is került, arra álljon itt pár név, Iorgulescu, Coras, Cazan, Bozesan, a legnagyobb csillag viszont alighanem "a Kárpátok Maradonája", Gheorghe Hagi volt!

A bukaresti gárda a '80-as évek során szinte kibérelt egy helyet az élbolyban, sorozatban dobogón vagy környékén végezve. 1986-ban pont másodikként zárt, ami mellesleg a Sportul történelmének legjobb eredménye! 1987-ben viszont "csupán" a negyedik pozícióval kellett beérnie. Utóbbi pontvadászatban, vagyis a '86-'87-esben a fiatal Stanici már 15 meccsen kapott bizonyítási alkalmat, s egy gólt jegyzett, a brassóiak kapujába juttatván a "bogyót". Sőt, az UEFA-kupában is bevetették az ifjú tehetséget, mégpedig háromszor, először éppen az 1986 szeptemberi Sportul-Omonia meccsen, amelyen a 83. percben állt be. Egyébiránt a mérkőzésen Hagi góljával nyertek a románok. Apropó Hagi. A bajnokság közben lelépett a Steauába, akikkel aztán igazi, nemzetközi sztárrá vált! A Sportult roppantul megviselte távozása, főként a négy év alatt termelt 58 (!) gólja hiányozhatott, ám Stanici számára megnyílt az út a kezdőbe kerülésre, s ezt a fiatal támadó középpályás ki is használta.

 

Stanici klubjai

 

Az 1987-88-as bajnokságban immár alapemberré válván, 27 meccsen 7 gólt jegyzett. Kétszer is betalált a Dinamónak, egyenlített az Arges Pistesti és az Universitatea Cluj ellen, a marosvásárhelyiek 6:1-es kiütésénél pedig az ő nevéhez fűződött csapata második találata. Valamint a szezon során öt nemzetközi kupamérkőzésen is játszhatott. A lengyel Katowicén kettős győzelemmel jutottak tovább a románok, majd a Bröndby kiejtése már komolyabb fegyvertény volt. Történt, hogy az oda - és visszavágón is a hazai klub nyert 3:0-ra, így 3:3-mal végeztek, s a tizenegyesek a kelet-európaiaknak kedveztek. Érdekesség, hogy a dánok kezdőjében focizott ekkor bizonyos Peter Schmeichel és Brian Laudrup... Ezután jött a Verona, akik nem kegyelmeztek, s összesítésben 4:1-gyel gázolták át a románokon.

A következő, 1988-89-es bajnokságot a Sportul hatodikként fejezte be, Stanici pedig 31 meccsen 5-ször talált be. Ebben a szezonban mutatkozott be a gárda támadósorában Marius Sumudica, aki a későbbiekben a Rapiddal lett ismert játékos, majd a Loki-szurkolók körében is okozott néhány boldog pillanatot góljainak köszönhetően.

 

De visszatérvén Stanici pályafutásához... A tehetséges irányító jó formája következtében eljutott a válogatottságig is! Az u-21-esekkel ifi Eb-n járt, s 16 meccsen 6 gólt szerzett! Találatai között megemlíthetjük például az 1989 júliusi, egyiptomiak elleni dupláját. A román csapatban Prunea, Vladoiu, a Fradiban megfordult Neagoe, és az exhonvédos Negrau is játszott. Utóbbi amúgy szintén betalált a fönt említett arabok elleni meccsen. 1990 áprilisában Stanici a törököknek is gurított kettőt. Még ebben az esztendőben a nagyoknál is bemutatkozott a San Marino elleni, 6:0-ás örömfocit hozó Eb-selejtezőn. Stanici nem talált be, ellenben a kártyázásban sikeresebb volt, a jutalma egy sárga lett.

 

A válogatott középpályás 1996-ig szervezgette a támadásokat a Sportulnál, klubja ezalatt egy kiscsapat szintjére süllyedvén, általában a tabella alsó felében szerénykedett... Leszámítva a '92-'93-as szezont, amikor a hetedik pozíciót csípték el.

Stanici általában meghatározó embere tudott lenni csapatának, ám az utolsó idénye gyengécskére sikerült, csupán hat bajnokin léphetett pályára...

 

1996-ban, 27 évesen légióskodásra szánta el magát, s Magyarországra igazolt, a BVSC-hez. A vasutasok keretének ismertebb arcai ezidőtájt például Komlósi, Bondarenko, Erős, Dárdai, Bükkszegi voltak.

A rutinos román légiós az augusztusi BVSC-Barry Town UEFA-kupa meccseken mutatkozott be, ahol a magyarok kínos vereséget szenvedtek a walesi félamatőröktől... S ezzel ki is estek. Pedig milyen jól indult... Az első játéknapon a budapestiek nyertek magabiztosan, 3:1-re, a Barry a visszavágón csodát tett, s kiegyenlített, a hosszabbítás sem hozott, a büntetőket viszont a szigetországiak jobban értékesítették, így a vasutasok gyorsan a magyar ugaron találták magukat...

 

 

Stanici a bajnokságban, rögtön az első fordulóban, kezdett a Csepel ellen, majd a következő játéknapon megszerezte első gólját is, aminek elszenvedője a Stadler FC volt. Ősszel többször nem volt eredményes, tavasszal viszont jobban ment neki. A BVSC-Haladás összecsapást szinte egymaga fordította meg, lévén, hogy a szombathelyiek szereztek előnyt, amelyre a román focista kettővel válaszolt, később még mindkét oldalon született találat, így alakult ki a 3:2-es végeredmény. A Szőnyi úton a Pécsnek is hintett egy gőztes gólt. '96-'97-ben végül 21 meccsen 5 gólt ért el, a vasutasok a hatodikként végeztek az nb1-ben. A kupában viszont a döntőig masíroztak, ott azonban az MTK csúnyán elpáholta őket. A román játékos a finálé elő összecsapásán szerepelt.

 

A bajnokság után aztán elváltak Stanici és a BVSC útjai. A román középpályás egy ideig csapat nélkül tengődött, majd 1998 tavaszán tengerentúli kalandba vágott, s elszerződött az amerikai Minnesota Thunder klubjába.

Az USA ekkor még nem önálló ligában, hanem Kanadával közösen bonyolította labdarúgó-bajnokságát. Így a két ország csapatai alkották az A-League mezőnyét.

A '98-as szezonban a Minnesota az alapszakaszban, a Central Divison elnevezésű csoportban a 2. helyen végzett, s a play-offban folytathatta. A csoportokból egyébként az első 4 helyezett jutott tovább. A kelet-európai focista a legjobb meccsén egy góllal és egy assziszttal járult hozzá a Vancouver 3:0-ás legyőzéséhez. Valamint további két gólpasszt adott az alapszakaszban. A minnesotai gárda a play-offban kiválóan haladt előre, egészen a döntőig! Keresztül verekedvén magukat a Milwaukee Rampage, Seattle Sounders, San Diego Flash csapatain, s csak a rájátszás fináléjában kapituláltak a Rochester Rhinossal szemben. Stanici a Milwaukee és a San Diego Flash elleni meccseken volt eredményes.

Bár az 1999-es bajnokságban a Minnesota visszavágott a Rochesternek, a román középpályás azonban kiszorult a csapatból, csupán négy találkozón futhatott ki a gyepre...

 

2000-ben továbbállt, s elhajózott Izlandra, a reykjavíki Valurhoz. Ahol mindössze három meccsen focizott, majd hazatért Romániába.

 

2004-ben a másodosztályú Unirea Urziceninél tűnt föl, s itt is fejezte be pályafutását.

 

Forrás: Stanici wikipédiás adatlapja | pályafutása a Romaniansocceren | román elsőosztály, 1986-87 | román elsőosztály, 1987-88 | Válogatott statja | BVSC-Barry Town | Stanici a BVSC-nél | Stanici Amerikában | A-League, 1998

Kép forrása: Romaniansoccer

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •