Daniel Usvat

Daniel Usvat

 

Született: 1973.11.02., Oradea /Nagyvárad/, Románia

Állampolgárság: román

Poszt: középpályás

 

 

Usvat a nagyváradi Bihor FC-nél kezdett focizni, majd 3 év múltán távozott, legjobb idénye a '94-'95-ös volt, 32 meccsen 5 gólt jegyzett a román másodosztályban 12. helyen végző nagyváradiaknál.

 

Az 1995-96-os bajnokságban már egy szinttel feljebb, a Farul Constantában rúgta a bőrt, bár sok lehetőséget nem kapott. A kikötővárosi együttesben a Steauát, Valenciát megjáró Dennis Serban volt a csapattársa.

 

'96 nyarán szerződött az NB1-be, első magyarországi állomása a Haladás volt. A szombathelyieknél gyorsan beilleszkedett, s a középpályán kihagyhatatlanná vált a baloldalon. 27 meccsen játszott, azokon 4 gólt szerezvén. A BVSC, Pécs, Újpest, és a Siófok ellen talált be. A vas megyeiek a 96-97-es évadot tizedikként fejezték be.

 

A következő évben a román középpályás Budapestre került, a BVSC-hez. A zuglóiaknál egy ütős keret jött össze. A csapathoz tartozott például Erős Károly, Aleksandr Bondarenko, Füzi Ákos s nem utolsósorban a későbbi sokszoros bajnok Komlósi Ádám.

Ehhez képest az idény végén be kellett érniük a 10. hellyel. Usvatra majdnem végig a kezdőben számítottak. 27 meccsen 2 gólt jegyzett, a Lokinak és a Békéscsabának talált be.

A '98-'99-es szezonnak nem a legjobb előjelekkel vágott neki a vasutas csapat... Az anyagi helyzetük megrendült, az alapemberek közül sokan távoztak, Füzi, Bükkszegi a Fradiba, Csordás, Komlósi, Erős pedig az MTK-ba. A helyükre főként a szétesett Stadler FC-ből érkezett erősítés Molnár Zoltán, Vincze Zoltán, Miroslav Resko személyében, ám nyilván nem tudták teljes mértékben pótolni a távozottakat. S ez meg is látszott a csapat eredményein... Bár a román ballábas középpályás továbbra is alapember volt, a vasutasok meredeken zuhantak lefelé a tabellán. A fordulásnál kieső pozícióban teleltek. Ezért beerősítettek a legendás Dömével, vagyis Détári Lajossal. De sajnos így sem kerülhették el a kiesést... Usvat a szezon során 3-szor juttatta kapuba a lasztit, győztes gólt vágott a Siófoknak, s a Honvéd legyőzésében is szerepet vállalt egy találattal.

 

Usvat klubjai

 

A román légiós a kiesés után elhagyta a gárdát, s egy félidény erejéig Cegléden focizott.

 

A kis kitérő után 2000-ben tért vissza az nb1-be, a Nagykanizsa alkalmazásába állt. A bajnokságot épp átszervezték, először az alapszakaszban kellett játszani a csapatoknak két nyolcas csoportban, majd a 6 legjobb folytathatta a 12 csapatos rájátszásban. A Kanizsának nem sok babér termett az alapszakasz B. csoportjában. 10 vereség, s csupán 2 győzelem, a Pécs és a Vidi ellen. Utóbbin pont a román középpályás szerezte az egyetlen, mindent eldöntő gólt. A Nagykanizsa az utolsó helyen zárt a B. csoportban, így kipottyant az első osztályból. Usvat pedig búcsút intett nekik.

 

Ezúttal a Videoton hívására mondott igent. A Vidivel 8. lett a bajnokságban, 3-szor juttatta hálóba a bőrt. A kupában viszont remekül teljesítvén, egészen a döntőig jutottak, ott azonban a Loki súlyos, 5:2-es vereséget mért rájuk. Szatmári, Kerekes, Ulveczki, és Bajzát góljaira csupán Julinho valamint Zombori tudott válaszolni. Usvat végig a kezdőben volt. Érdekesség, hogy a következő évi kupaküzdelem során revánsot vehetett a Vidi, mert megint a DVSC-vel került szembe, de már a nyolcaddöntőben. Az összecsapás a hosszabbításban dőlt el, s 2:1-es fehérvári sikerrel zárult. De a Vidi sem sokáig örülhetett, mert a következő körben számukra a Dunaferr jelentette a végállomást. A bajnokságban 5. lett a Fejér megyei gárda, de ehhez Usvat keveset tett hozzá, ősszel hét mérkőzésen focizhatott, míg a téli szünetben szabadlistára tették.

 

A román légiósnak így éppen kapóra jött a másodosztályú Siófok ajánlata. Új csapatában hamar húzóemberré vált, s nem sokkal érkezése után máris egy trófeával gazdagodott. Történt ugyanis, hogy a siófoki gárda bravúrosan szerepelve, több élvonalbeli klubot legyőzve bejutott a Borsodi labdarúgó Teremtorna 2002. február 4-i fináléjába, s ha már egyszer ott volt, hát meg is nyerte! A friss igazolás, Usvat góljaival, megmozdulásaival nagyban hozzájárult a sikerhez. S a folytatás is kiválóan alakult. A somogyiak bezsebelték az NB2-es bajnoki aranyat is! A feljutást követően, Csank mester posztokra erősítéseinek köszönhetően Siófokon nagyon jó közösség alakult, kiváló csapategység, rutinos játékosokkal. Mint Kuttor Attila, Erős Károly, Sipeki István, Csordás Csaba és... Daniel Usvat. S az újonc csapat nagy meglepetésre remekül teljesített, megverték ősszel a Kispestet, Dunaferrt, Újpestet, tavasszal a Fradit, MTK-t sőt a címvédő ZTE-t is! Ám a szép sikereket beárnyékolta a bizonytalanná váló anyagi háttér, ugyanis az addigi tulaj a szezon közben távozott, s bár új befektető jött - aki a hajrára átkeresztelte a csapat nevét Balaton FC-re -, a pénzügyi helyzet ingatag maradt. Végül 2003-ban 5. helyen zárt a somogyi együttes. Usvat rendszeresen pályára léphetett, bár sokszor csereként számoltak vele, de így is hasznos tagja tudott lenni a gárdának. Csank mester új poszton is kipróbálta, csatárként. A román focista a '02-'03-as szezonban 4-szer küldte hálóba a "golyót", Különösen jól ment a góllövés a 4. és a 6. forduló közt, amikor mindhárom meccsen, a Békéscsaba, Sopron, Dunaferr ellen betalált! Az új szezonnak szinte egy új kerettel vágott neki a Balaton FC, ugyanis az említett anyagi problémák miatt több alapember és Csank mester távozott, pótlásukra főként a második vonalból érkeztek játékosok, az edző pedig Csertői Aurél lett. Az ismert nehézségek ellenére a csapat kiválóan menetelt, legyőzték az Újpestet, a Csabát, a Lokit, a Ferencvárost. A siófoki gárda nagyszerű eredményeinek következtében őszi bajnokként telelhettek! Tavasszal is folytatódott a nagy menetelés, megverték az MTK-t, az Újpestet, a Ferencvárost pedig egyenesen kiütötték 4:0-ra - az Üllőin! A Fradi alázást éppen Usvat indította.

 

 

A 2004-es tavaszi szezon során is még fordulókon át vezették a tabellát, de a rossz véghajrá - utolsó 4 meccsen 4 vereség - miatt nemhogy az első hely, de a dobogó sem jött össze, negyedikként végeztek. A bajnokság zárultával aztán az anyagi gondok súlyosbodtak, s a tulajdonos elköltöztette a csapatot... Az eredeti terv a Pápa volt, aztán az utolsó pillanatban picit máshová költözött a Balaton FC - Diósgyőrbe... A csapat természetesen szétszéledt, a kulcsembereket elkapkodták, a bajnoki címre törő DVSC pl. öt Balaton-parti játékost szerződtetett, de szemezgetett közülük a Fradi, Videoton is.

 

De akadtak páran, akik a Pápát választották, ekként tett Usvat is. A NB2-es pápai csapat amúgy a borsodiakhoz hasonlóan szintén "bevásárolta" magát a legmagasabb osztályba. Miután kútba esett a Balaton FC-vel a megállapodás, Bíró Péter és a Lombard cégcsoport tűnt föl, aki az addigi szponzorált klubból, a Haladásból kiszállván áttette székhelyét a Veszprém megyei városba. Ezáltal az élvonalbeli indulási jog is a Pápához került. Usvat új csapata főként a volt szombathelyi, valamint a balatoni különítményből tevődött össze. A 2004-05-ös nb1 1. fordulója máris pikáns párosítást hozott, Diósgyőr-Lombard Pápa... A meccs a dunántúliak 3:1-es győzemével ért véget, Usvat csereként beszállva egy büntetőt értékesítve talált be. Az idény során további két összecsapáson kapott lehetőséget a román játékos.

 

2005-ös téli átigazolási időszakban a rutinos középpályás otthagyta a Pápát, és Putnokra igazolt. A tavaszi szezonban a harmadosztályú gárda Őze Tibor vezetésével kiharcolta az NBII-es indulást, ám mégis visszalépni kényszerült, mivel az önkormányzat nem vállalta a másodosztállyal járó pluszköltségeket.

 

Usvat újfent klubot cserélt, a megyei bajnokságban játszó Tiszalök hívására mondott igent. A komoly NB1-es rutinnal a háta mögött valósággal sztár lett a megyei kiscsapatban, fontos gólokat szerzett, vezérletével a folyóparti gárda 2005-06-ban az élbolyban végzett, a 4. helyen. A bajnokság után aztán ügyesen igazoltak, érkezett Somfalvi, s Usvat honfitársa, Ulici. Az újakkal megerősített tiszalöki együttes 2006 nyarán megnyerte a hatcsapatos Tisza-tó kupát! Usvat 3 találatával a torna gólkirálya lett. A bajnokságban is szárnyalt a kiscsapat, Somfalvi és a román henger - Ulici, Luput, Usvat - hatékonyan működve nem ritkán kiütéses győzelmeket eredményezett, a szezon végén az előzőhöz hasonlóan, negyedikek lettek. Usvat számára eljött az ideje a távozásnak, 2008 nyarán ezt meg is tette, s egyben szögre akasztotta a csukát.

 

Forrás: Futbalmanach | MK-döntő, 2001 | Teremtorna-győzelem | NBII, 2002 | Siófok 2002-03-as szezonja | Tó-kupa, 2006

 

Kép forrása: siofok.com

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •